Naar hoofdinhoud
MijnOverheid

Herken oplichting

Valse e-mails of sms-berichten lijken steeds echter. Oplichters proberen via een valse link aan uw DigiD inloggegevens of uw bankgegevens te komen. Dit heet ook wel Phishing.

Houd uw gegevens privé

Uw gegevens kunnen gestolen worden via een valse website of een misleidende valse link in een e-mail of sms-bericht. Het is daarom erg belangrijk dat u zeker weet of een website echt is voordat u inlogt met bijvoorbeeld uw DigiD. Behandel uw DigiD hetzelfde als de pincode van uw bankpas. Geeft deze nooit aan iemand anders en voer ze alleen in op een website als u zeker weet dat deze echt is. MijnOverheid of medewerkers van MijnOverheid vragen u nooit om inloggegevens. Niet via de telefoon, e-mail, X WhatsApp, sms of welke andere manier.

Herken valse e-mails

Valse e-mails of valse sms-berichten lijken steeds echter. Het is daarom belangrijk dat u valse e-mails of valse sms-berichten herkent. Kenmerken kunnen zijn:

  • De boodschap speelt in op angstgevoelens. U moet bijvoorbeeld direct reageren anders wordt uw account stopgezet.
  • U wordt gevraagd om op een link te klikken en/of persoonlijke gegevens door te geven.
  • De e-mail komt in uw spamfilter terecht.
  • Het bericht is in gebrekkig Nederlands geschreven.
  • De e-mail is niet aan u persoonlijk gericht, maar begint bijvoorbeeld met 'Beste klant' of 'Beste gebruiker'.
Let op! MijnOverheid stuurt u nooit een link of een QR-code in een e-mail. En MijnOverheid stuurt u ook nooit een bericht via sms.

Ik heb een valse e-mail van MijnOverheid ontvangen

Heeft u het bericht bewaard? Dan ontvangen wij graag het bericht van u. Mogelijk kennen wij de Phishing-website nog niet. Wij laten de website zo snel mogelijk verwijderen. U kunt de mail of een foto van de sms doorsturen naar valse-email@mijn.overheid.nl. Verwijder hierna het bericht uit uw inbox én uit de 'Verwijderde items'.

Heeft u op een valse link geklikt en heeft u gegevens ingevuld op een valse website? Neem dan direct contact op met de helpdesk van MijnOverheid. Ook als u vermoed dat iemand anders toegang heeft (gehad) tot uw MijnOverheid account neem dan direct contact op met de helpdesk van MijnOverheid.

Inloggen met DigiD

Logt u in met uw DigiD? Controleer dan altijd of de website waarop u inlogt https://www.digid.nl is. Dit is de enige website waarop u veilig inlogt met uw DigiD.

Ziet u een ander adres in uw browser en wordt u gevraagd in te loggen met uw DigiD? Doe dit niet, u bent naar een phishing-site gelokt.